Vanlifehungary

Lakóautózás stílusosan. Hol és hol nem?

Tippek lakóautózáshoz

Amikor stílusos lakóautózásról beszélünk, és látjátok magatok előtt az olyan képeket, hogy: napfelkelte, kinyitott lakóautó ajtó, kifotóz, gyönyörű minden, puha takarók, szép kávék… akkor jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy oké, de ez így ennyi? 

Megyek a lakóautóval, megállok valahol? De hol? 

Akkor ezek a képek tényleg úgy készülnek, hogy egyedül vagytok a tóparton/tengerparton/erdőben, a természet lágy ölén, és csak a csillagok és a madarak vannak körülöttetek? 

 

Akkor ezek a képek tényleg úgy készülnek, hogy egyedül vagytok a tóparton/tengerparton/erdőben, a természet lágy ölén, és csak a csillagok és a madarak vannak körülöttetek? 

 

Most ezt a témát járjuk kicsit körbe. Hol érdemes, és hol lehet? Hogyan? Egyedül? Párban? Társasággal? 

Ezek is mind olyan kérdések, amiket először majd átgondoltok, kipróbáltok, aztán kialakítjátok a hozzátok legközelebb álló lakóautózási formát. 

Milyen országba akartok menni?

Magyarországon hivatalosan nem lehet vadkempingezni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy általában nem szólnak érte, ha valahol megálltok, és eltöltötök egy éjszakát. Persze az alap, hogy a környezetre vigyázva, a szemétre, tűzgyújtásra, stb.. odafigyelve. 

A környező országokban azért már elég változatos a helyzet.

Grúziában pl. az volt a tapasztalat, hogy bárhol meg lehet állni, sehol nem szólnak érte. 

Van, ahol nem büntetnek, de beküldenek egy kempingbe.

Ausztriában, Németországban pl. kifejezetten nem szeretik a vadkempingezést, itt nagy az esélye, hogy nem csak kempingbe küldenek, de egy jó kis büntetés kíséretében teszik meg mindezt. 

Ezekre érdemes odafigyelni, és tájékozódni hivatalos, és nem hivatalos forrásokból is, mielőtt egy adott országba elindultok.

Erre is jó pl. a közösség. 🙂

 

Parkolás, biztonság

Itt azt kell átgondolnotok, hogy ti úgy érzitek-e magatokat biztonságban, hogy mások is vannak körülöttetek, vagy nektek az is komfortos, ha egy erdő szélén alszotok egyedül?

Ha az előbbi, akkor mi azt ajánljuk, hogy válasszátok a kempingbe beállós megoldást, vagy legalább egy lakóautós parkolót. Az utóbbiban zuhanyzó/mosdó nem lesz, de áram, és pl. wc tartály ürítési lehetőség lehet, hogy igen. És mindkettő verzió jó arra, hogy ne legyetek egyedül az éjszaka folyamán.

Ha nem tartotok attól, hogy egyedül lesztek a lakóautóval, akkor próbáljátok ki az erdő szélén alvós megoldást is, ez is hozzátartozik a lakóautós életérzéshez. 

Illetve mennyire szeretnétek másokkal is megosztani az utazásotokat? Azért választottátok ezt az utazási formát, mert el akartatok vonulni a világ elől? Akkor számotokra nem a kempinges vagy lakóautó parkolós megoldások lesznek az ideálisak.

A lakóautózás mindenhogy fantasztikus élmény. Akár csak ketten, párban indultok el, akár egy nagyobb társasággal, több autóval. Akár beálltok egy kempingbe, ahol új embereket ismerhettek meg, akár a természet lágy ölét választjátok. 

Mi azt mondjuk, hogy ha alaposan, mindent átgondoltok, akkor felejthetetlen élményt szerezhettek magatoknak, csodás napfelkeltékkel, szuper grillvacsorákkal a csillagok alatt, bekuckózós filmezésekkel, nagy kirándulásokkal. 

Ha az ilyesféle infókról mindig értesülni szeretnétek, akkor iratkozzatok fel hírlevelünkre. Időről időre csokorba szedve elküldjük újdonságainkat. 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Blog & Article