Vanlifehungary

Lakóautóval a finnországi nyárban

Ajánlások,Úti cél tippek

Idén úgy döntöttünk, hogy megtapasztaljuk milyen lehet világosban éjszakai túrázni, amerre nézel eget és tavat látni és találkozni mind az összes IGAZI Mikulással. 🙂

Igen, ez Finnország, ahol idén nyáron 2 hetet töltöttünk.

 

Szeretem kipróbálni, megtapasztalni mások átépített lakóautóit és megismerni a tulajdonosokat.

Ami az utazás tervezésekor már fix volt: 

-Helyben akartunk lakóautót bérelni. Egyrészt nem szerettünk/nem tudtunk volna most annyi időt az oda- és visszajutásra szánni, amennyit ez igényelt volna (2x 2-3 nap). Másrészt szeretem kipróbálni, megtapasztalni mások átépített lakóautóit és megismerni a tulajdonosokat.

-Egy kört akartunk bejárni, ez idén összesen 2200 km volt (Georgia is körülbelül ennyi volt). Szándékosan kevés konkrét tervvel érkeztünk. Hagyatkoztunk a helyi ismerősök ajánlásaira és arra, hogy nekünk mi mennyire tetszik, hol mennyi időt van kedvünk eltölteni (ezért is jó a lakóautózás :))

-Szerettünk volna nem csak a természetben, de városokban, településeken is időt tölteni. Ez bejött, mert az összesen kb. 120-130 km túrázás mellett a városnézés és a helyi ételek kipróbálása is belefért a 2 hétbe. (Már amennyire beszélhetünk autentikus helyi gasztronómiáról)

És akkor jöjjenek a tapasztalataink:

Az autónk

Ez egy átalakított Ford Transit furgon volt. (tavaly, Georgiában is Transittal voltunk, csak az sokkal kisebb volt.) Ha becsukod a szemed és magad elé képzelsz egy furgonból átalakított finn lakóautót, akkor nem tévedsz ha az első dolog amit látsz az a fa burkolat. 

Belül az egész autó nyers fával volt burkolva, ez eléggé jól ment a tájhoz és a finn feeling-hez. 

Ebben az autóban zuhanyzási lehetőség egyáltalán nem volt, de ezért kárpótolt a nagy “nappali”, ahol így sokkal jobban elfértek a cuccaink és mi magunk. 

Néhány naponta beálltunk egy kempingbe, ahol volt tusolási és mosási lehetőség.

Az autónk elég jól szigetelt volt, rengeteg takaróval és állófűtéssel. Nekünk nyáron nem volt szükségünk rá, viszont a tulajdonos (egy pár egy kisgyerekkel) télen is használja – na az lehet még jó élmény, amikor a havas tájból belépünk a faborítású kisházunkba!

Közlekedés

Az utak alapvetően jó minőségűek, azonban akadnak murvás kis utak is, ezeken esőben kicsit körülményes közlekedni. 
 

Érdemes odafigyelni arra is, hogy nagyon sok a hosszú, egyenes, 5-6 km-es útszakasz és sok a traffipax. Tehát nem csak az éberség miatt kell odafigyelni, hanem azért is, mert komolyan veszik a sebességhatárokat. 

Természet

Nagyon jó tapasztalás volt az “everyman’s right”, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy saját fogyasztásra nyugodtan leszedhetsz bármit amit a természetben találsz. A legjobb azt volt megtapasztalni, hogy az emberek ezzel valóban élnek, viszont nem élnek vissza.
Többször találkoztunk gombát szedegető túrázókkal, akikkel este egy helyen ettünk és láttuk, ahogy az aznap szedett gombát készítik el vacsorára, a bogyókat pedig köretnek, vagy desszertnek eszik.
Nem láttunk viszont senkit óriás kosarakkal, ládákkal ipari mennyiségű szüretre érkezni az erdőben. Szóval lehet ezt ésszel csinálni 🙂


Sok nemzeti parkban kiépített gyalogösvény van (pallókon sétálsz), hogy így védjék a természetet. Ez segít az esetleges ragadozók (pl farkas, medve) távoltartásában, viszont emiatt nem nagyon lehet kószálni, tehát kizárólag a kijelölt útvonalakon lehet végigmenni. 

Vadkempingezni szabad az egész országban, de a nemzeti parkoknál kiépített parkolók vannak, nem tudsz bemenni az erdőbe, sziklákhoz, tó- vagy folyópartra. Ez nem baj, csak annak, akinek a reggeli instagram-fotók fontosabbak a természetvédelemnél… 
 

A túrautak nagyon jól ki vannak építve, mindenhol található (tiszta) pottyantós wc, általában tűzrakó hely vágott fával (ami szabadon használható) és sok helyen shelter (alvóalkalmatosság) is van (van, ami szabadon használható és vannak bérelhetők is)

Ha a finneknél túrázol, akkor tudd, hogy ők nem szeretnek egymásnak köszöngetni. Mi néhány napig az itthon megszokottak szerint köszöntünk, majd egy idő után (és némi felvilágosítás hatására) leszoktunk róla. 🙂 Nem arról van szó, hogy nem kedvesek vagy segítőkészek, egész egyszerűen a természetjárás, túrázás nekik sokkal inkább selfcare program. 
 
A vadállatoktól nem igazán kell tartani. Medve, farkas van, de nem mennek a kiépített túraútvonalak közelébe. A rénszarvas ott félig háziállat, de nem nagyon szereti az idegen emberek közelségét. Egyfajta mérgeskígyó van. Nekünk azt mondták, hogy nem fogunk vele találkozni. Találkoztunk. De valószínűleg mi vagyunk az 1000-ből az 1. 
 

Költségek

Alapvetően drága ország, de mivel az elmúlt években Magyarország is sokat drágult, így sok helyen nincs nagy eltérés. 
A bevásárlás relatív olcsó, az éttermekben kajálás és az alkohol viszont drága (és az alkohol csak dedikált boltokban – Alko – kapható, erősen limitált nyitvatartás mellett)
Mivel nem sok helyi specialitás van a lazaclevesen kívül, így tök jól lehet spórolni azzal, ha a lakóautóban főztök, vagy a természetben grilleztek.. 
Az üzemanyag (gázolaj) elég drága, 2EUR körül volt mikor ott voltunk. 
 

Amik jópofák voltak: 

Az egész ország tó, erdő és óriási égbolt. Tényleg amíg a szem ellát és folyamatosan a végtelen belátható égbolt és alatta szintén, hisz ritka pillanat, hogy az ég épp ne tükröződne az előtted lévő tó tükrében. 

Ritkán lakott terület, de mindig van valahol egy nyaraló, kisház. 

Nyáron 3-4 hétre szinte az egész ország egyszerre megy szabira és megy a saját kis nyaralójába. Úgyhogy ha ezt az időszakot fogjátok ki, akkor a városokban sokkal inkább turistákkal fogtok találkozni.

Nyáron sokáig van világos, északon pláne… és rengeteg a szúnyog! (ez nem jópofa, július végétől kezd javulni a helyzet)
 

Amikre érdemes odafigyelni

A keleti oldalon lévő tavak, nemzeti parkok közel vannak Oroszországhoz és a két ország nincs békében egymással, most már határokat is lezártak. Nekünk nem volt kellemetlen tapasztalatunk egyáltalán, de helyiekkel beszélgetve többször jelezték, hogy figyeljünk. 
 
Mikulásból több is van Rovaniemi mellett – ha gyerekekkel utaztok vigyázzatok, nehogy csalódás legyen nekik. Nekem az volt. 🙁
 
Azt hiszem nem meglepő ha azt mondom, hogy menjetek Finnországba lakóautózni!
Nagyon jó volt megtapasztalni a természet és a kempingezés kultúrája adta lehetőségeket. Iszonyú békés, nyugodt ország, nem lehet nem kikapcsol(ód)ni!
Mivel lépten-nyomon lehet tüzet rakni, így bárhol megállhattok akár csak egy grillszendvicset elkészíteni és megebédelni és már mehettek is tovább. Ennek ott nagy kultúrája van. 

Ha bármilyen további kérdés merült fel benned, írj nekünk e-mailben vagy akár Facebook-on, szívesen segítünk, válaszolunk. 
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Blog & Article