Vanlifehungary

Lakóautózás stílusosan. Hogyan válassz autót?

Ajánlások,Tippek lakóautózáshoz

A stílusos lakóautózás, ebben a formában, ahogy mi is szeretjük művelni, az amerikai szörfös közösségtől indult, és szépen terjedt tovább elsőként az európai szörfösökhöz, aztán jutott el egyre szélesebb rétegekhez.
Szeretjük sokszor használni a közösség szót, mert az a missziónk, hogy megszerettessük a vanlifer életérzést veletek, és minél többen kedvet kapjatok ehhez az utazási formához, csatlakozzatok hozzánk.

 

És az is célunk, hogy segítsünk abban, hogy megtaláljátok a számotokra megfelelő lakóautót, akár bérelni szeretnétek, akár később a sajátotokat megépíteni.

Ennél az utazási formánál általában az egyik legfontosabb szempont, hogy a lakóautó, amit béreltek, hogy néz ki, milyen jó képeket fogtok tudni készíteni, stb… Valószínűleg szeretnétek megosztani a barátaitokkal, ismerőseitekkel, hogy mennyire jó élményben volt részetek, hogy mennyire menő ez az egész.

Azonban egy másik, nagyon fontos eleme az utazásnak, hogy milyen élményt szereztek magával a lakóautóval, miközben pár napot, vagy akár hetet, benne éltek.

Fontos, hogy átgondoljátok, mik azok a körülmények, amik még befolyásolják az utazást azon felül, hogy jól néz ki az autó.

Milyen típusú lakóautók léteznek?

Az első, ami igazából nem is ebbe a kategóriába tartozik, az a lakókocsi. Ez az, amit egy autó után húzunk.

Van a legfelsőbb kategória, a luxus kategória, a nagy, fehér, nagyon berendezett, modern lakóautók.

Van az, amikor valamilyen személyautót valamilyen formában átalakítanak lakóautónak, ezen nem is feltétlenül látszik, hogy belül aludni lehet benne, funkcionális, van egy kis stílusa is.

És akkor van az a kategória, mint amilyen a Duxy is, ami szintén egy furgonból átalakított lakóautó, de itt a praktikum mellett már a stílusosság is ugyanolyan fontos szerepet tölt be.

Mennyi időre érdemes bérelni?

Első alkalommal, a 3-4 napot szoktuk javasolni. Ez annyi idő, amennyi alatt azért sok dolog kiderül, és ha úgy érzitek valami hiányzik, egy más fajta megoldás jobb lenne, akkor itt még nem olyan nagy a tét.

A második kategória, amikor már néhány hétre is elmentek. 2-3 hét alatt már bőven ki lehet próbálni az igazi lakóautós életérzést, viszont ez még abszolút a belátható idő, és a nyaralás kategória.

És akkor van az, amikor mondjuk már megépítitek a saját autótokat, és hónapokra, vagy esetleg évekre beköltöztök a lakóautóba.

Ez a kérdés azért fontos, hogy lássátok, milyen célokra lehet használni egy lakóautót, mert egészen más funkciók kellenek egy hosszú hétvégi kiruccanáshoz, mint mikor már digitális nomádként egy autóban szeretnétek élni és dolgozni.

Hogyan juttok el a lakóautóhoz?

Nem elhanyagolható kérdés, mikor még csak a tervezgetős fázisban vagytok, akkor már érdemes végiggondolni, hogy hogyan fogtok eljutni az autóhoz? Kocsival? Repülővel? Mit tudtok magatokkal vinni és ami az, aminek benne kell lennie a lakóautóban? Mi az, amit majd az úticélotok elérése után fogtok csak kibérelni?

Árazás, kiegészítők, háziállatok?

Általában mindenhol úgy van, hogy a napi díjon kívül van egy autó felkészítési díj, és ezen felül kérhettek az autóhoz kiegészítőket. Bicikli szállítás, kerti bútor pl… Van, ahol az ágynemű és a GPS is extrának számít. Érdeklődjetek, gondoljátok át, hogy mit szeretnétek ti vinni, és mi az, amit bérelni kell.

Van, ahol egy km. limit is tartozik az autóhoz, ez lehet, hogy napra van lebontva, de az is lehet, hogy a teljes utazásra. Ezt is érdemes előre tisztázni.

Nálunk, a Duxyban utazhatnak, sőt szoktak is utazni kutyák. Gondoljátok át, hogy hogyan a legbiztonságosabb az utazás a négylábúnak, és gondoskodjatok róla, hogy a feltételek adottak legyenek hozzá. Hám, biztonsági öv, szállítóbox, stb…

Tehát a főbb átgondolandók összefoglalva

Ezek a legfontosabb kérdések, amiket első körben fel kell tennetek magatoknak, de ez még csak a jéghegy csúcsa. Lehet, hogy ez elsőre nagyon összetettnek tűnik, de ezeket csak első alkalommal kell átgondolni, aztán már a tapasztalatok hozzák magával a többit…

Ezek az első lépések abba az irányba, amit mi úgy hívunk: Lakóautózás! –  Szabadság. Kaland. Utazás. Stílusosan. 🙂

 

Több stílusos lakóautónk közül is választhattok, ismerkedjetek meg velük!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Related Blog & Article