Vanlifehungary

VanlifeGeorgia

Ajánlások,Tippek lakóautóházhoz,Tippek lakóautózáshoz,Úti cél tippek

Georgia mindkettőnk bakancslistáján szerepelt, így nem sokat töprengtünk azon, hol töltsünk két hetet a nyáron. Egy nagyon feszített, stresszes időszakból szakadtunk ki, semmi másra nem vágytunk, mint a természetre, a teljes szabadságra, a nyugalomra, az új élményekre, az együtt töltött időre. Éppen ezért, mikor Andris feldobta, mi lenne, ha lakóautóval járnánk be ezt a csodaszép országot, azonnal rávágtam, csináljuk! 

grúzia

Három grúz csapat lakóautója közül választhattunk, mi végül Rustam és családja mellett döntöttünk. És milyen jól tettük! Rustam sokat segített az utazástervezésben. Minél többet böngésztük ugyanis a blogbejegyzéseket, minél több baráti beszámolót hallgattunk végig, annál több minden került a listánkra. Elképzelhetetlen volt, hogy mindez két hétbe belefér úgy, hogy közben pihenjünk is 🙂 Ő ismeri az utakat, ezért segített kalkulálni az utazási időkkel, továbbá sok olyan hasznos információt, ajánlást (egy-egy magányos fát, gyönyörű vízesést vagy egy titkos parkot, ahol teljes nyugalomban tölthettük az éjszakákat) osztott meg velünk, amit egyik útibeszámolóban sem talál meg az ember. 

 

Scandy, merthogy így hívták a lakóautónkat, mindenben hű társunk volt a két hét alatt. Amikor a barátaink azt mondták, hogy a grúz utak nem a legjobbak, nem vicceltek. Szerpentinek, a semmiből egyszercsak megszűnő sávok, sőt, utak, szó szerint leszakadt útrészek, hogy a beláthatatlan szakaszokban előző és dudáló autósokról már ne is beszéljünk. Andris pár nap után igazi grúzzá vált és olyan magabiztosan osztozott még két másik autóval egyetlen egy sávon, mintha mindig is ezt csinálta volna. 2000 km-t tettünk a kocsiba két hét alatt, nem sokat pihent Scandy, de nagyon jól állta a sarat végig. 

Azt még itthon eldöntöttük, hogy ha lehet, nem töltjük az éjszakákat kempingben, ezért olyan kocsit kerestünk, amiben van “vizes blokk” – Scandy esetében az ágy alatt kapott helyet a nagy víztartály és a külső zuhanyzó, ami a sokszor negyven fokos hőségben napközben is nagyon jól jött. A jól felszerelt konyha, a széles és kényelmes ágy, a kerti bútorok pedig feledtették a kevés pakolóhelyet, de pár nap után a bőröndből öltözést is megszoktuk. 

A mi lakóautónk egy hangulatosan átalakított Ford Transit volt: egy 110 és egy 20 literes tartály nekünk éppen elég volt a két hétre fürdésre, mosogatásra. Főzni is tudtunk volna, de minek, amikor annyira finom ételek voltak úton-útfélen.

AMIT SEMMIKÉPP NE HAGYJATOK KI, HA GEORGIÁBAN JÁRTOK:

LAKÓAUTÓS TANÁCSOK

Lakóautóval bejárni az országot izgalmas kaland. Nagyon sok helyen fejlesztik, építik az utakat, így pár éven belül feltehetően a legtöbb látványosság kényelmesen megközelíthető lesz. A régi utaknál (különösen például Gergeti, illetve Mestia felé) viszont bármikor érhet komoly meglepetés (néhány helyen egyszerűen megszűnik az út..); teljesen váratlan helyekről, pózokban találkozhatsz tehenekkel az úton – ezért például az éjszakai vezetést ilyen utakon kifejezetten nem ajánljuk. Előny viszont, hogy a főutakról letérve nagyon szép helyekre juthatsz el, a parkolás-éjszakázás teljesen biztonságos mindenhol.
Sok a rendőr, több helyen mérték a sebességet, de úgy láttuk, hogy inkább a rendfenntartás, nem pedig a zaklatás a fő céljuk – minket például egyszer sem igazoltattak, pedig helyi rendszámú autóval voltunk (igaz, volt rajta egy hatalmas FOR RENT matrica 🙂
Tankolni mi – főleg a helyiek ajánlása miatt – kizárólag ismertebb márkák (Rompetrol, Lukoil, Gulf és Wissol) kútjainál tankoltunk, szinte mindenhol elfogadták a kártyát.
Ha lakóautót kölcsönöznél, van lehetőség ‘újépítésű’, nagy gyári lakóautókra (egyébként ilyenekből a legtöbb orosz rendszámmal szaladgált…), és egyre több a hozzánk hasonló, hangulatos lakóautókra szakosodott cég. 

grúz étel

ZÁRSZÓ

Georgia tényleg az a hely, ahol egyik pillanatban attól esik le az állad, hogy milyen csodálatos a természet, milyen óriásiak a hegyek; milyen varázslatos tud lenni a köd; hogy az angolul nem beszélő helyi gátőr egész éjjel őrzi az álmod és bekopog az ablakon hajnalban, hogy minden rendben van-e; a másik pillanatban pedig attól, hogy egyszer csak elfogy az út, vagy olyanok az útviszonyok, hogy 130 km-t megtenni öt órába telik; hogy mindenki mosolygós és segítőkész. Tényleg úgy érzed, hogy itt bármi megtörténhet és csak visz magával a hangulat. Az pedig, hogy mindezt egy lakóautóval felfedezve, teljes szabadságban élheted át, csak hab a tortán. 

 

Ez az ország Ázsia és Európa határán fekszik, ez határozza meg a természeti adottságokat, a kultúra változatosságát az étkezéstől az építészeten át a vallási szokásokig. Egyre több turista keresi már Georgiát, ami egyrészről egyre kényelmesebbé teszi az utazást, másrészt az ország jelentősen drágul és valljuk be, egyre többet veszít a vadromantikából…

 

Több ezer képet készítettünk ezalatt a két hét alatt, nehéz kiválasztani a kedvenceket (ezért álljon itt egy kép minden reggelünkről, amikor kinyitottuk a hátsó ajtót). Néhányat láthattok a közösségi média oldalakon, jóval többet bemutattunk a Járatlan Utakon Fesztiválon, de ha érdekel az utazás, szívesen segítünk a tervezésben!

 

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha nem akarsz lemaradni tippjeinkről, hasznos infóinkról!  

Blog