Vanlifehungary

Mihez kezdj a lakóautó konyhájával?

Mielőtt belevágnátok a nagy lakóautós kalandba, biztos megfordul a ti fejetekben is, hogy na de hol és mit fogunk enni? Ez nagyon jó, hogy elgondolkoztok rajta, hiszen ez is azok közé a dolgok közé tartozik, amit mindenképp át kell gondolnotok, hogy a lakóautózás tényleg élmény legyen. 

 

Az első kérdés: egyáltalán mennyit akartok a lakóautóban főzni? Ha olyan országba utaztok, ahol az egyik legfontosabb, hogy a helyi gasztronómiát is kipróbáljátok, akkor valószínűleg a lakóautó konyhája nem egy nagy prioritás. 

Ha nem ez a helyzet, akkor több megoldás is létezik. 

  1. Tábortűz, kifogott hal, boltban megvásárolt hal/hús/zöldségek = grillezés.  A legegyszerűbb módszer, csak az kell hozzá, hogy az eső ne essen. 
  2. Mobil sütő vagy főzőlap. Gázpalackos, ennek az a nagy előnye, hogy kint is, és az autón belül is használható. 
  3. Lakóautóba beépített gázfőző. Ennek a főzésen kívül még az az óriási előnye, hogy amikor nincs az autóban állófűtés, akkor egy forralt bor vagy tea elkészítése közben még az autót is felfűthetitek. 
  4. És akkor a határ a csillagos ég, vannak komplett beépített sütővel, főzőlappal rendelkező autók is. 
lakoauto_konyha

Induljunk ki egy kicsi, gázfőzős konyhából, mint ami a Duxyban van. Gázfőző+hűtő pontosabban. Tehát simán magatokkal vihettek néhány hűtésre szoruló élelmiszert, vagy egy üveg jó pezsgőt a vacsihoz, mert egy pár napos út során tudjátok majd tárolni őket.

Nem baj, ha nincs tapasztalatod a kempingezős konyhaművészet terén. Az sem baj, ha nincs óriási fantáziád a főzéshez. Hidd el, hogy ilyen egyszerű körülmények között is simán össze tudsz dobni egy nagyon finom és látványos reggelit, vagy egy abszolút insta kompatibilis vacsit. 

Angol reggeli a felkelő nap fényénél?  Romantikus vacsi a csillagok alatt? Simán! 

Reggelire össze tudsz dobni akár egy klasszikus angol reggelit is. Nincs olyan összetevője, amihez egy serpenyőnél többre lenne szükséged.

Mindössze ennyit kell tenned:

Amikor az angol reggelire gondolsz, lehet, hogy az jut eszedbe, hogy húú, ahhoz jó sok dolog kell, de az elkészítése ilyen nagyon egyszerű és szerintünk nagyon menő ha egy ilyen reggelivel leped meg magatokat kempingezés közben. 

Vacsorára pedig szuper látványos és jópofa ötlet, ha valamilyen egészben, héjában sült töltött burgonyát készítesz. Persze tök jók a hagyományos grillezős cuccok is, de néha egy kicsit fantáziadúsabb fogásokat is villanthatsz.

Egy ötlet:

  • Válassz nagyobb burgonyákat, csomagold be őket egyenként alufóliára, és dobd őket a parázsba.
  • Amíg a krumplik sülnek, keverj össze egy kis tejfölt és juhtúrót ha szeretitek. Ha nem, akkor a sima túró is tökéletes. Ezt fűszerezheted kedvedre fokhagymával, sóval, borssal, amivel csak szeretnéd.
  • Vágj fel apróra egy kis bacon-t és pirítsd meg jól egy serpenyőben.
  • Ha a burgonyák már olyan puhára sültek, hogy egy késsel át tudod őket szúrni, akkor vedd ki a parázsból, csomagold ki őket, vágd félbe mindet, töltsd meg a juhtúrós töltelékkel, majd jól szórd meg a pirított szalonnával és aprított petrezselyemmel.

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha nem akarsz lemaradni tippjeinkről, hasznos infóinkról!  

További blogcikkek